Przepiśnik młodej żony i mamy. Gotuję z miłości do moich najbliższych dla mojego wspaniałego męża i cudownej córeczki :)
Blog > Komentarze do wpisu

CIASTO MLECZNE

ciasto mleczne

Przepis:

  • 250g masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru

Masło, cukier i mleko umieszczamy w rondelku i podgrzewamy aż masło się rozpuści. Zagotowujemy a następnie studzimy często mieszając.

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4 jajka
  • słoik dżemu/powideł/konfitury z owoców (u nas najczęściej z czarnej porzeczki albo wiśni)

Do wystudzonego mlecznego płynu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakaem i cynamonem. Dodajemy jajka i miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy dżem i mieszamy łyżką. Przekładamy masę do formy 23x35cm i pieczemy w temperaturze 180'C do suchego patyczka ok. godziny. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

Przepis zaczerpnięty od Pani Ewy Wachowicz.

ciasto mleczne  ciasto mleczne

niedziela, 01 października 2017, gosienka89j

Polecane wpisy